top of page

Financieel groeien, zelfs als student!

Hé! Ik ben Vincent, 28 jaar inmiddels en nu zo'n 2 jaar actief als belegger. Ik wil jullie in deze blog meenemen door de rode draad van mijn leven, dat alles te maken heeft met groei. Deze groei wordt gedragen door een belangrijke transitie die ik doormaak: Van conservatief naar progressief denken. Deze transitie wordt gevoed door financieel slimme keuzes te maken en mijn geld voor mij te laten werken, zelfs als student ...


Ik doorloop deze transitie niet zonder slag of stoot, het vraagt iets van mij, op dagelijkse basis. Zit je nu thuis en lees je deze blog, misschien geeft het jou dan inspiratie om te doen wat ik ook heb gedaan: Loslaten van een conservatieve houding. Dit heeft mij gebracht naar waar ik nu sta als student: Ik ga vol vertrouwen mijn toekomst in, gefundeerd op een stabiele financiële uitvalsbasis.


Het bewust kiezen voor een progressieve houding


Toen ik een klein mannetje was (correct me if I'm wrong: Dat ben ik nog steeds) vond ik het belangrijk om in een veilige omgeving op te groeien. Ik ben geboren in Vlaardingen en woonde met mijn ouders en oudere broer vlakbij mijn basisschool. Alles was voor ons geregeld, misschien wel iets te veel. Anyway, ik koos ervoor om een conservatieve houding aan te nemen. Kansen om te ondernemen vond ik maar eng en bleef ik het liefst van weg. Waarom zou ik ook, als alles toch goed voor mij geregeld werd?


Ik leerde al vroeg in mijn jeugd dat kansen die je krijgt weggelegd zijn voor mensen die het komt aanwaaien. Je kunt dan maar beter binnen een kleine en vertrouwde omgeving blijven, dit geeft zekerheid en denken buiten deze omgeving creëert alleen maar nieuwe barrières. Ik zie het als de 'poor mindset', het boek 'Rich Dad Poor Dad' - geschreven door R. Kiyosaki - beschrijft dat op een fantastische manier (aanrader!). Begrijp mij niet verkeerd, ik heb niets dan lof voor mijn jeugd, maar het heeft mij wel aan het denken gezet. Is het zo dat het gebrek aan financiële middelen in mijn leven mij kansen ontneemt, of kan ik ten alle tijden zelf op zoek gaan naar de mogelijkheden die wel binnen mijn reikwijdte liggen?


De transitie naar een progressieve houding is bij mij pas ontstaan toen ik begon met mijn studie aan de hogeschool in Rotterdam. Deze opleiding heb ik inmiddels afgerond en ik ben nu aan het afstuderen op de technische universiteit in Delft. Ik vond het nodig om tijdens mijn studietijd altijd iets meer te doen dan mijn vrienden, net een stapje extra te zetten door bv. te kiezen voor een Engelstalig afstudeeronderzoek, twee keer een trip naar China te maken en vooral ieder moment aan te grijpen om maximaal hoge cijfers te halen. Misschien liggen Marleen en ik op het gebied van ambities niet zo ver uit elkaar, maar wat ik merkte is dat ik er al iets sneller dan Marleen genoeg van had ...


Een progressieve houding heeft wat mij betreft niet alles van doen met maximaal ambitieus zijn en het hoogst haalbare papiertje binnen slepen. Het heeft te maken met hoe ik invulling geef aan mijn dag. Het actief kiezen voor wat je écht leuk vind, op ieder moment van de dag, is voor mij het aller moeilijkste wat er is. De conservatieve houding loslaten en denken in kansen is waar ik naartoe wil. Beleggen heeft mij geholpen die transitie al deels te kunnen maken: Door financiële vrijheid te voelen heb je ook meer ruimte om op ieder moment van de dag te kunnen doen wat je het allerliefste doet! Daar heb je dan wel een goed plan voor nodig ...


Groeien als student: De mogelijkheden zijn eindeloos


Een goed plan begint bij het in beeld brengen van de mogelijkheden. Één van die mogelijkheden is voor mij de DUO studentenlening. Mijn conservatieve mindset zegt mij: Nooit beginnen met lenen, lenen is een schuld en die moet je afbetalen. Door mijn mindset om te buigen van 'schuld is negatief' naar 'een schuld biedt mij meer mogelijkheden' ben ik anders gaan kijken naar een studentenlening. Het geeft mij de mogelijkheid om renteloos een lening te ontvangen en die terug te betalen verspreid over 35 jaar! Als je progressief denkt en je vertrouwen hebt dat je die studie wel gaat halen dan kan een simpel rekensommetje je helpen om anders naar dingen te kijken.


Een schuld van €20,000 resulteert in een maandbedrag van €48,- dat ik terug moet betalen over de komende 35 jaar van mijn leven. Vind ik dat veel geld? Als je het even simpel bekijkt, dan kost een alles in 1 tv, internet en bellen- pakket van Ziggo al gauw €53,30 per maand. Hoe kijk jij er nu naar? Het heeft alles te maken met jouw beeld en houding naar de toekomst. Een schuld is slechts een schuld als jij jezelf ervan overtuigd dat schulden niet goed zijn.


Een tweede kans die ik zelf heb gepakt is te kiezen voor lage maandlasten en te zoeken naar een geschikte huurwoning die daarbij past. Iedere €10 die ik bespaar kunnen mij in de toekomst een stukje meer zekerheid bieden, ik kan dat namelijk beleggen. Natuurlijk komt het jou niet zomaar aanwaaien, en ik begrijp dat je misschien denkt: Ja Vincent, leuk dat jij deze kansen allemaal hebt gehad maar ik zit in een hele andere situatie dan jij. Het woordje maar, daar zit het verschil tussen een conservatieve en een progressieve houding.


Ik heb ervoor gekozen om overwegingen bewust te maken, op basis van feiten. Die feiten bieden mij de kans om nu naar financiële vrijheid te kunnen kijken, zelfs als student! Je levert daar iets voor in, namelijk energie en tijd om iets goed uit te zoeken. Wat krijg je ervoor terug: Een vrij leven. Voor mij betekent dit nu concreet dat ik een vermogen heb opgebouwd dat mij tijd en ruimte biedt om een weloverwogen keuze te maken voor de dingen die ik na mijn studietijd ga doen. Het concrete plan om te verhuizen naar Curaçao behoort nu tot de mogelijkheden.


Natuurlijk wil ik jou niet aanpraten dat je moet leven zoals ik, en ik snap dat je misschien denkt dat om zo te kunnen leven als ik je ieder dubbeltje moet omdraaien en dingen moet laten die je het allerliefste doet. Ik kan je vanuit mijn persoonlijke ervaring vertellen dat ik alles heb kunnen doen wat ik het liefste wilde doen: die reis naar China maken, een avontuur aangaan op Bali en het Engelstalige afstudeeronderzoek uitvoeren bij een top bedrijf. Het is slechts een mindset, en door die mindset kun jij kleur geven aan jouw leven.


Van conservatief naar progressief denken vraagt iets van je, maar ik heb ervaren dat dit mogelijk is ook als je niet beschikt over de financiële middelen. Deze progressieve mindset neem ik graag mee binnen Trippin. Heb je vragen aan mij? Neem dan gerust contact met mij op!


Ik wens jou een hele fijne dag,


Liefs, Vincent.Comments


bottom of page